Dankzij de James Webb-ruimtetelescoop hebben wetenschappers een nieuwe stap kunnen zetten in het begrip van verre werelden.
Door de atmosfeer te bestuderen van een verzengende exoplaneet op een afstand van bijna 900 lichtjaren, konden onderzoekers het turbulente verleden en het extreme milieu ervan ontrafelen. Deze gasreus, genaamd WASP-121b, fascineert door haar vorm, samenstelling en geschiedenis. Recente waarnemingen werpen daar nu een nieuw licht op.
In tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht, stellen de onderzoekers dat WASP-121b niet dichtbij haar huidige ster is gevormd. Ze zou zijn ontstaan in een koudere, verder gelegen regio van haar stelsel, vergelijkbaar met de ruimte tussen Jupiter en Uranus in ons eigen zonnestelsel. Daar heeft de planeet zich verrijkt met methaanrijke ijslagen en zware elementen, die de atmosfeer een uitgesproken chemische handtekening hebben gegeven.
Deze ontdekking verandert het inzicht van wetenschappers en stelt de huidige modellen over de dynamiek van exoplaneetatmosferen ter discussie. "Deze resultaten tonen een krachtige verticale menging die we nog niet volledig begrijpen", verklaarde Thomas Evans-Soma.
(GF with FM - Source: JAMA - Photo: © Unsplash)
Snelkoppelingen