Uit metingen in de 28 meest bevolkte steden in de Verenigde Staten blijkt dat 20% van het oppervlak langzaam aan het wegzinken. Het brengt risico's met zich voor ongeveer 34 miljoen mensen.
De metingen werden uitgevoerd door de Columbia Climate School. Daaruit blijkt dat de grootste steden van de VS langzaam wegzakken, met enkele millimeters per jaar. De voornaamste oorzaak is het massaal oppompen van grondwater. Hierdoor ontstaan lege ruimtes onder de grond die inzakken. Dit probleem treft 34 miljoen Amerikanen, met Houston als zwaarst getroffen stad.
De verzakking is ongelijk verdeeld en leidt tot schade aan gebouwen en infrastructuur. De stad met het grootste risico is San Antonio waar 1 op de 45 gebouwen risico loopt door ongelijke bodembewegingen. Door bevolkingsgroei, droogte en klimaatverandering zal de situatie volgens onderzoekers alleen nog maar verergeren.
Toch zijn er oplossingen mogelijk, zoals betere afwatering, kunstmatige wetlands en versteviging van gebouwen om de gevolgen te beperken.
(DC - Source: Nature via Scientsia.nl - Picture: © Kevin Hernandez on Unsplash)
Snelkoppelingen