Zondag vond opnieuw de Wings for Life run plaats over de hele wereld.
Exact op hetzelfde tijdstip over de hele wereld werd het startschot van deze twaalfde editie gegeven en begonnen de lopers voor het goede doel hun strijd met de 'catchercar'.
De Wings for Life World Run van 2025 verenigde 310.917 mensen wereldwijd in een krachtige, vreugdevolle beweging met één en hetzelfde doel: het vinden van een remedie voor ruggenmergletsel. De opbrengst van Wings for Life wordt immers integraal geschonken aan onderzoek naar ruggenmergletsels.
Er werd deelgenomen aan de Wings for Life World run via zeven Flagship Runs en 452 App Runs in 68 landen wereldwijd en is daarmee het grootste hardloopevenement ter wereld.
"De Wings for Life World Run van dit jaar was wederom een ongelooflijk evenement – het wordt steeds groter, beter en inspirerender", aldus Colin Jackson, internationaal sportdirecteur van Wings for Life. "We hebben in 2025 nog meer records gebroken, met meer dan 310.719 deelnemers wereldwijd. Dit jaar hebben we meer dan € 8,6 miljoen opgehaald – een fantastisch resultaat! Wat dit evenement zo bijzonder maakt, is dat de inspanningen van elke deelnemer rechtstreeks naar onderzoek naar ruggenmergletsel gaan en ons actief dichter bij een genezing brengen. Wat we vandaag hebben bereikt, gaat echt levens veranderen."
Ook heel wat bekende namen uit de sportwereld trokken zondag hun loopschoenen aan voor het goede doel: Jürgen Klopp (Duitsland), hoofd van Global Soccer bij Red Bull, koos ervoor om deel te nemen via de Wings for Life World Run-app en bundelde zijn krachten in een Wings for Life World Run-team genaamd Kloppo & Friends.
Op Hawaï deed surfster Carissa Moore (VS) mee aan een App Run-evenement in Honolulu, en Olympisch beachvolleybalkampioenen Duda Lisboa en Ana Patrícia uit Brazilië liepen onder perfecte omstandigheden in Brasilia. Andere opvallende namen die meededen aan de wedstrijden voor degenen die dat niet konden, waren skiër Eileen Gu (CHN), tennissers Dominic Thiem (AUT), hordenloper Karsten Warholm (NOR), trialrijder Fabio Wibmer (AUT), triatlete Lucy Charles-Barclay (GBR), American football-quarterback Arch Manning (VS), gamer Masato 'Bonchan' Takahashi (JPN) en rallycoureur Sébastien Loeb (FRA).
De Japanner Jo Fukuda slaagde erin het langst uit de greep van de catchercar te blijven en werd Wings for life wereldkampioen dit jaar bij de heren. Hij slaagde erin maar liefst 71.67km te lopen alvorens ingehaald te worden door de wagen en doet daarmee meteen 1.58km beter dan het oude wereldrecord!
En wat gezegd van Esther Pfeiffer en haar fantastische prestatie in Munchen?! Ze besliste bijzonder diep en ver te gaan voor het goede doel en slaagde er als tweede vrouw ooit in de mijlpaal van 59 kilometer te overschrijden. Esther Pfeiffer is hiermee eveneens de eerste Duitse wereldkampioene.
*Een beetje meer uitleg over het principe van deze bijzondere race: Iedereen wereldwijd begint zijn race op exact hetzelfde tijdstip: 11:00 uur UTC. Dat betekent dat deelnemers in het Verenigd Koninkrijk om 12:00 uur beginnen, in Duitsland om 13:00 uur, in Florida om 7:00 uur, enzovoort... Er is geen finishlijn. Er is wel een (virtuele) vangauto die 30 minuten na het startsignaal de achtervolging inzet. Recreatieve hardlopers halen bijvoorbeeld kilometer 5. Professionele atleten halen meer dan 60 km tot de wagen, die progressief versnelt, ook hen uiteindelijk inhaalt.
(Raul Stiens - Illustratie: ©Slo maraton)
Snelkoppelingen