Het is bevestigd door de wetenschappelijke gemeenschap: binnen 30 jaar zou een hevige tsunami Europa moeten treffen, en vooral de regio's aan de Middellandse Zeekust zullen geteisterd worden.
Met de opwarming van de aarde zien we een versnelling van het smelten van de ijskappen en een stijging van de zeespiegel, wat het risico op tsunami's gevoelig verhoogt. Een natuurlijk fenomeen dat meestal wordt veroorzaakt door aardbevingen, kan golven van 10 meter hoog veroorzaken!
De betrokken regio's
Volgens een recente studie genaamd “Probabilistische tsunami in de Middellandse Zee”, zou een hevige tsunami de Middellandse Zeekusten binnen 30 jaar moeten treffen, meldt de media Demotivateur. Dat is trouwens een voorspelling die Unesco al in 2022 maakte en openbaar maakte. Volgens deze nieuwe studie zouden sommige gebieden meer blootgesteld zijn aan de gevaren van deze tsunami. Onder hen kunnen we Zuid-Spanje, de Balearen, Valencia, Malaga noemen..., en de Atlantische kust van Spanje die getroffen zou kunnen worden door golven tot 6 meter hoog. Een fenomeen dat onmiddellijk zou zijn en dat Spanje in slechts 25 minuten zou kunnen treffen.
Zuidwest-Spanje, het Baskenland, Cantabrië en het Arabisch schiereiland zouden echter gespaard blijven (met golven van een halve meter).
Urgente situatie
Wetenschappers schatten de kans dat een tsunami de Middellandse Zeekusten in de komende 30 jaar treft op 100%, zegt Demotivateur. Volgens hen is het dan ook dringend nodig om te investeren in effectieve tsunami-waarschuwingssystemen. “De statistieken tonen aan dat de kans op een tsunamigolf van meer dan 1 meter in de Middellandse Zee in de komende 30 jaar bijna 100% is”, benadrukt de studie.
(FVDV en Raphaël Liset - Bron: Demotivateur - Illustratie: ©Unsplash)
Snelkoppelingen